1ο ΓΕ.Λ Θερμαϊκού

  • Μεγαλύτερο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Προκαθορισμένο μέγεθος γραμματοσειράς
  • Μικρότερο μέγεθος γραμματοσειράς
Αρχική ---> Το σχολείο

Ιστορικό του σχολείου

E-mail Εκτύπωση PDF

Το 1ο Ενιαίο Λύκειο Νέων Επιβατών είναι άμεσος απόγονος του Γυμνασίου Νέων Επιβατών. Ο διαχωρισμός τους έγινε το 1997 και φέτος (2011) το Λύκειο διανύει τον δέκατο τέταρτο χρόνο της αυτοτελούς εκπαιδευτικής του ζωής.

Ας δούμε όμως πώς έχουν τα πράγματα από την αρχή. Μέχρι το 1978 Σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης στην περιοχή μας υπήρχαν μόνο στην Επανομή και στη Μηχανιώνα. Τη χρονιά εκείνη ιδρύθηκε και λειτούργησε για πρώτη φορά το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών, που στεγάστηκε όχι σε ιδιόκτητο κτίριο αλλά είτε σε ιδιωτικούς νοικιασμένους χώρους είτε στο κοινοτικό κατάστημα Νέων Επιβατών μέχρι το 1989.

Δύο χρόνια πιο μπροστά είχαν αρχίσει να λειτουργούν  Λυκειακές τάξεις  (1987-88: Α΄ Λυκείου και 1988-89: Α΄ και Β΄ Λυκείου) που υπάγονταν, όπως γίνεται σε ανάλογες περιπτώσεις, στη Διεύθυνση του Γυμνασίου. Το Σχολικό λοιπόν έτος 1989-90 λειτουργεί πλήρες Λύκειο με Α΄, Β΄ και Γ΄ τάξεις όχι όμως με διοικητική αυτονομία. Έτσι το σχολείο είναι το Γυμνάσιο Νέων Επιβατών με Λυκειακές τάξεις. Την ίδια σχολική χρονιά, με το νέο έτος 1990, το Σχολείο μεταστεγάστηκε από το κοινοτικό κατάστημα, όπως είπαμε, στο δικό του καινούργιο κτίριο, μαζί φυσικά και οι Λυκειακές τάξεις.

Το 1997 το Λύκειο «ενηλικιώνεται» και «χειραφετείται». Γίνεται αυτόνομο Σχολείο με τίτλο:''Λύκειο Ν. Επιβατών'' και με δικό του Διευθυντή. Εξακολουθεί όμως να στεγάζεται στο κτίριο του Γυμνασίου Νέων Επιβατών. Με την έναρξη του Σχολικού Έτους προσωρινός Διευθυντής διετέλεσε ο φιλόλογος κ. Χαράλαμπος Σκαρτάδος. Ύστερα από λίγο επιλέχτηκε και τοποθετήθηκε Διευθύντρια η φιλόλογος κ. Κωνσταντίνα Ζαχοπούλου. Το Μάιο του 1999 στα πλαίσια της τελευταίας Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης το Σχολείο μετονομάζεται από «Λύκειο Ν. Επιβατών» σε ''1ο Ενιαίο Λύκειο Ν. Επιβατών''.

Εν τω μεταξύ το μαθητικό δυναμικό αυξάνονταν με εντυπωσιακό τρόπο, ως αποτέλεσμα της πληθυσμιακής έκρηξης που παρουσιάστηκε στην περιοχή. Στη συνέχεια ιδρύθηκε το Γυμνάσιο Περαίας, που σήμερα ονομάζεται 1ο Γυμνάσιο Περαίας, ενώ βρίσκεται υπό ίδρυση το 2ο  Γυμνάσιο Περαίας.

Το Σχολικό Έτος 2000-2001 η στενότητα των χώρων και η συνεχής αύξηση του μαθητικού δυναμικού επέβαλε επιτακτικό και για το Λύκειο το ζήτημα της δικής του στέγης. Ως προσωρινή λύση επιλέχτηκε η ενοικίαση των κτιριακών εγκαταστάσεων της παλιάς ιδιωτικής Σχολής Κωνσταντινίδη στο 18ο  χλμ της οδού Θεσσαλονίκης- Μηχανιώνας, όπου και βρίσκεται μέχρι σήμερα.

Το καλοκαίρι του 2002 Διευθυντής του σχολείου επιλέγεται ο κ. Χρύσανθος Παπακωνσταντίνου (μαθηματικός) μέχρι την συνταξιοδότησή του το 2005, οπότε τη Διεύθυνση αναλαμβάνει ο κ. Χαράλαμπος Σκαρτάδος.

Το 2007 Διευθυντής του σχολείου επιλέγεται ο κ. Ιωακείμ Αργυρίου (χημικός) ......


Φωτογραφίες από το σχολείο μας

 

Τελευταία Ενημέρωση στις Τετάρτη, 08 Ιούνιος 2011 17:24  


Μεταφραση